Total phenolic content and antioxidant activity of phyto-extracts of some by-products/wastes from food factories in Egypt

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 قسم التغذية وعلوم الاطعمة - کلية الاقتصاد المنزلى - جامعة المنوفية

2 قسم الاقتصاد المنزلي - کلية التربية النوعية جامعة بورسعيد

3 قسم الاقتصاد المنزلي کلية التربية النوعية جامعة بورسعيد

4 كلية التربية النوعية جامعة بورسعيد

المستخلص

The present study aims to determine the contents of total phenolic compounds and antioxidant activity in three food processing by-products extracts including eggplant peel extract (EPP), onion skin extract (OSE), pomegranate peel extract (PPE) and their mixture. Also, exploring the relationship(s) between the content of these extracts of phenolic compounds and their antioxidant  activities, was in the scope of this investigation.The selected phyto-extracts showed considerable differences in antioxidant activity (AA) and the OSE recorded the highest value (90.61%) followed by ME (89.69), PPE (86.03) and EPE (81.04). Also, the total phenolics content was ranged 98.95 to 298.56 mg GAE/ g. The OSE was exhibited the highest content of total phenolics while EPP recorded the lowest value. Furthermore, when all selected phyto- extracts were included in the statistical analysis, there was a positive and highly significant (p≤ 0.05) relationship between total phenolics and antioxidant activity. The highest value was recorded for OSE (r2= 0.8982, p≤ 0.05) followed by PPE (r2=0.8633, p≤ 0.01), EPE (r2= 0.8471, p≤ 0.05) and ME (r2= 0.7840, p≤ 0.05), respectively. The samples also recorded other biological activity i.e. inhibition of low density lipoprotein (LDL) oxidation. In conclusion, we recommended to pay attention in the future to carry out more research in the area of therapeutic nutrition with food processing by-products with the high content of different categories of bioactive compounds and extended their applications in human diets, industrial and medical applications instead of the synthetic antioxidants/chemicals used which have induced healthy hazards and side effects for the human being.


تهدف الدراسة الحالية إلى تقدير المحتوى الكلى من المركبات الفينولية والنشاط المضاد للأكسدة في ثلاثة مستخلصات نباتية مشتقة من النواتج الثانوية/المخلفات لبعض مصانع الأغذية فى مصر. وتشمل المستخلص على مستخلص قشر الباذنجان (EPP) ومستخلص قشر البصل (OSE) ومستخلص قشر الرمان (PPE) وخليطها. أيضًا ، كان استكشاف العلاقة (العلاقات) بين محتوى هذه المستخلصات من المركبات الفينولية وأنشطتها المضادة للأكسدة في نطاق هذا التحقيق ، حيث أظهرت المستخلصات النباتية المختارة اختلافات كبيرة في نشاط مضادات الأكسدة (AA) وسجل OSE أعلى نسبة القيمة (90.61٪) تليها ME (89,69%)، PPE (86.03%) ، EPP (81,04%). كما تراوح محتوى الفينولات الكلي من 98.95 إلى 298.56 مجم GAE / جم. أظهرت OSE أعلى محتوى من إجمالي الفينولات بينما سجلت EPP أقل قيمة. علاوة على ذلك ، عندما تم تضمين جميع المستخلصات النباتية المختارة في التحليل الإحصائي ، كانت هناك علاقة موجبة وذات دلالة عالية (p≤ 0.05)  بين محتوى الفينولات والنشاط المضاد للأكسدة. تم تسجيل أعلى قيمة لمستخلص قشر لبصل (r2 = 0.8982 ، (p≤ 0.05  ، تليها مستخلص قشر الرمان  r2 = 0.8633) ، p≤ 0.01 ) ، ومستخلص قشر الباذنجان (r2 = 0.8471  ، (p≤ 0.05  ، ومخلوط المستخلصات (r2 = 0.7840 ، p≤ 0.05 ) على التوالى. سجلت العينات أيضًا نشاطًا بيولوجيًا آخر ، مثل تثبيط أكسدة البروتين الدهني منخفض الكثافة (LDL) . وفى النهاية, أوصينا بالاهتمام في المستقبل بإجراء المزيد من الأبحاث في مجال التغذية العلاجية مع المنتجات الثانوية لتجهيز الأغذية ذات المحتوى العالي من مجموعات مختلفة من المركبات النشطة بيولوجيًا وتوسيع تطبيقاتها في النظم الغذائية البشرية والتطبيقات الصناعية والطبية بدلاً من مضادات الأكسدة / المواد الكيميائية الاصطناعية المستخدمة والتي تسببت في مخاطر صحية وآثار جانبية للإنسان.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية