Phyto-extracts of some by-products/wastes of food factories attenuate alloxan-induced diabetes mellitus and its complications in rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 قسم التغذية وعلوم الاطعمة - کلية الاقتصاد المنزلى - جامعة المنوفية

2 قسم الاقتصاد المنزلي - کلية التربية النوعية جامعة بورسعيد

3 قسم الاقتصاد المنزلي - كلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد

المستخلص

The present study aims to investigate the effectiveness of three food processing by-products extracts including eggplant peel extract (EPP), onion skin extract (OSE), pomegranate peel extract (PPE) and their mixture in modulating the hyperglycemia using alloxane-induced diabetic rat model. Also, the effect of these extracts on diabetic complications including liver functions, serum lipid profile and antioxidant enzymes, the biomarkers of defense system in RBC's were also investigated. Treatment of rats with alloxan caused a significant (p≤ 0.05) increased in serum glucose level by the ratio 163.33% compared to normal control group. Phyto-extracts (EPE, OSE, PPE and their mixture, 150 mg/kg bw/day), lead to decrease this elevation value and recorded 71.17, 53.25, 57.17 and 47.30%, respectively, compared to normal control group. The maximum hypoglycemic yield was noticed for the extracts mixture treatment when compared with the rest of tested extracts individually. Also, phyto-extracts treatments attenuate the different diabetic complications including liver functions and serum lipid profile. The same treatment improve the antioxidant defense system in RBCs through elevation the activities of antioxidant enzymes (glutathione peroxidase, superoxide dismutase and catalase).   In conclusion, the present study has demonstrated multiple beneficial effects of EPP, OSE and PPE in combating diabetes and diabetes-related complications. Thus, we recommended such phyto- extracts to be included in our daily diets, drinks, food supplementation and pharmacological formulae.


تهدف الدراسة الحالية إلى التحقق من فعالية ثلاثة مستخلصات نباتية من المنتجات الثانوية لمصانع الأغذية بما في ذلك مستخلص قشر الباذنجان (EPP) ومستخلص قشر البصل (OSE) ومستخلص قشر الرمان (PPE) ومزيجهم  في تعديل ارتفاع السكر في الدم باستخدام الفئران المصابة  بمرض السكري. كما تم فحص تأثير هذه المستخلصات على مضاعفات مرض السكري بما في ذلك وظائف الكبد ، ومستوى الدهون في الدم ، والإنزيمات المضادة للأكسدة ، والدلالات الحيوية لنظام الدفاع المضاد للاكسدة في كرات الدم الحمراء. تسبب معاملة الفئران بالأليوكسان في زيادة معنوية (p≤ 0.05) في مستوى الجلوكوز في الدم بنسبة 163.33٪ مقارنة بالمجموعة الضابطة (الطبيعية).  أدت المستخلصات النباتية  EPE ، OSE ، PPE وخليطها  (150 ملجم / كجم من وزن الجسم / يوم) إلى خفض قيمة الارتفاع هذه  حيث سجلت نسب 71.17 و 53.25 و 57.17 و 47.30٪ على التوالي مقارنة بالمجموعة الضابطة (الطبيعية).. لوحظ ان الحد الأقصى من انخفاض مستوى سكر الدم  قد سجل لمعاملة خليط المستخلصات بالمقارنة مع باقي المستخلصات المختبرة على حدة. أيضًا ، تخفف علاجات المستخلصات النباتية من مضاعفات مرض السكري المختلفة بما في ذلك وظائف الكبد وصورة  الدهون في الدم. يحسن العلاج نفسه نظام الدفاع المضاد للأكسدة في كرات الدم الحمراء من خلال رفع مستوى أنشطة إنزيمات مضادات الأكسدة (الجلوتاثيون بيروكسيديز ، ديسموتاز الفائق والأكسدة الكاتلاز) . وفى  النهاية،اظهرت الدراسة الحالية آثارًا مفيدة متعددة لـ EPP و OSE و PPE في مكافحة مرض السكري والمضاعفات المرتبطة به. وبالتالي ، فقد أوصينا بإدراج هذه المستخلصات النباتية في وجباتنا الغذائية اليومية ، والمشروبات ، والمكملات الغذائية والتركيبات الدوائية.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية