Potential effects of onion skin, banana peel and apricot kernel powders on hepatotoxicity induced by carbon tetrachloride in rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 قسم التغذية وعلوم الاطعمة - کلية الاقتصاد المنزلى - جامعة المنوفية

2 قسم الاقتصاد المنزلي - کلية التربية النوعية جامعة بورسعيد - بور سعيد - مصر

3 قسم الاقتصاد المنزلي - كلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد

4 قسم الاقتصاد المنزلي ،کلية التربية النوعية ،جامعة بورسعيد

المستخلص

Liver diseases are among the most challenging healthcare problems worldwide. Thus, there has been a need to explore alternative therapies to chemotherapy drugs that have long been used to treat liver patients, the use of which has been associated with many side effects, in addition to the significant financial cost, which often leads to patient non-compliance. This study was conducted to explore the Effect of three plant parts that result as wastes from food processing, namely red onion skin, banana peels and apricot kernel powders, on hepatotoxicity induced by carbon tetrachloride in rats. Compared with the normal control group rats, the CCl4 treated rats showed significant (p≤0.05) decreases in different biological parameters, including BWA, FI and FER, by the rate of -35.16, -33.31 and -31.08%, respectively. Also, biochemical parameters such as serum liver enzyme activities AST, ALT and ALP were significant (p≤0.05) elevated by the rate of 107.92, 102.71 and 135.64%, respectively. For immunological parameters, Alb was significant (p≤0.05), decreased by -37.61, and TNF-α increased by 102.84%. Also, oxidative stress is recorded in the blood through a decrease in the level of antioxidants (GSH and GSSG) and increased oxidants (MDA and NO2).  All of those parameters indicated liver injuries by CCl4. Whereas animals treated with the selected plant parts (red onion skin powder, ROSP, banana peel powder, BBP, apricot kernel powder, AKP and their mixture) showed significant (p≤0.05) improvements in all previous biological, biochemical, and immunological parameters as well as reduce the oxidative stress markers which indicating the protection against hepatic cell damage. The highest amelioration effects against CCl4-induced hepatotoxicity were recorded in rats treated with a mixture of plant parts, followed by ROSP, BPP and AKP groups, respectively. In conclusion, the selected plant parts effectively protected against CCl4-induced hepatotoxicity. Therefore, we recommended powders of these plant parts in concentrations of up to 5% (w/w), an amount to be included in our daily live diets, drinks and food supplements.


تعتبر أمراض الكبد من أكثر مشاكل الرعاية الصحية تحديًا في جميع أنحاء العالم.  وبالتالي، كانت هناك حاجة لاستكشاف علاجات بديلة لأدوية العلاج الكيميائي التي لطالما استُخدمت في علاج مرضى الكبد، والتي ارتبط استخدامها بالعديد من الآثار الجانبية، بالإضافة إلى التكلفة المالية الكبيرة . أجريت هذه الدراسة لاستكشاف تأثير ثلاثة أجزاء نباتية ناتجة عن النواتج الثانوية للأغذية وهي قشر البصل الأحمر وقشر الموز ومسحوق نواة المشمش على السمية الكبدية التي يسببها رابع كلوريد الكربون في الفئران مقارنة بفئران المجموعة الضابطة، أظهرت فئران المجموعة التجريبية  بـ CCl انخفاضًا كبيرًا (p≤0.05) في المعاملات البيولوجية المختلفة ، بما في ذلك BWA و FI و FER بمعدل -35.16 و -33.31 و -31.08٪ على التوالي. أيضا ، كانت المعلمات البيوكيميائية مثل نشاط إنزيم الكبد في الدم AST و ALT و ALP مرتفعة (p≤0.05) بمعدل 107.92 و 102.71 و 135.64٪ على التوالي.  بالنسبة للمعاملات المناعية ، انخفض ال Alb معنويًا (p≤0.05) بنسبة -37.61 ، وزاد TNF- α بنسبة 102.84 ٪.  كما تم تسجيل الإجهاد التأكسدي في الدم من خلال انخفاض مستوى مضادات الأكسدة (GSH و GSSG) وزيادة المواد المؤكسدة (MDA و NO2).  كل هذه المعاملات أشارت إلى إصابات الكبد بواسطة CCl.  بينما أظهرت الحيوانات المعالجة بالأجزاء النباتية المختارة (مسحوق قشر البصل الأحمر، مسحوق قشر الموز، مسحوق نواة المشمش وخليطهم) تحسنًا معنويًا (p≤0.05) في جميع المتغيرات البيولوجية والكيميائية الحيوية والمناعية السابقة وكذلك تقليل علامات الإجهاد التأكسدي التي تشير إلى الحماية من تلف الخلايا الكبدية. تم تسجيل أعلى تأثيرات التحسن ضد السمية الكبدية المستحثة بـ CCl في الفئران التي عولجت بخليط مساحيق الأجزاء النباتية معا، تليها مجموعات ROSP و BPP و AKP، على التوالي.  في الختام، فإن الأجزاء النباتية المختارة تحسن بشكل فعال حالات السمية الكبدية التي يسببها CCl.  لذلك ، نوصي بمساحيق هذه الأجزاء النباتية بتركيزات تصل إلى 5٪ (وزن / وزن) ، وهي كمية يجب تضمينها في وجباتنا الغذائية الحية اليومية والمشروبات والمكملات الغذائية.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية