Evaluating the bioactive compounds content, toxicological aspects and antibacterial/antifungal activities of the reishi mushroom (Ganoderma lucidum) ethanol extract
Reishi mushroom (Ganoderma lucidum, family Ganodermaceae) is spread worldwide and is widely used for several nutritional and medical purposes. Therefore, knowledge of all aspects of this mushroom's composition, toxicity and biological activities is required. The present study aims to determine the bioactive compound content, toxicity studies, and antibacterial/antifungal activities of Ganoderma lucidum ethanol extract (GL-EE). Data on the nutrients composition of Ganoderma lucidum powder indicated that crude fiber and carbohydrates were the largest compounds (51.06 ± 2.42and 36.17 ± 3.91%, respectively), followed by total protein (8.69 ± 0.69%), ash (2.21 ± 0.14%) and crude fat (1.87 ± 0.20%.). Also, Furthermore, the nutraceuticals (bioactive compounds) content ofGL-EE indicated that terpenoids were the largest compound (241.47± 20.72 mg linalol.100 g-1) followed by polysaccharides (154.30± 19.06 mg starch equivalent.100 g-1), phenolics (49.98 ± 5.61mg gallic acid equivalent.100g-1), triterpenoids (51.16 ± 6.49 mg ursolic acid.100 g-1). Furthermore, GL-EE recorded antibacterial and antifungal. On the other side, the toxicity studies of GL-EEwere evaluated in Albino rats using standard methods. Various doses (2000 and 5000 mg/kg) of the extract were orally administered to rats and kept under close observation for the next 10 days. Data from the acute toxicity study did not show any toxicity signs and symptoms at doses 2000 mg/kg and 5000 mg/kg of GL-EE. Such signs and symptoms, including no morbidity or mortality, were observed. As a result, the LD50 of the Gl-EE could be greater than 5000mg/kg body weight. The effective biotransformation and elimination of this natural product within a short period. Therefore, the present study recommended that Ganoderma lucidum extract (GL-EE) could be used safely in different nutritional and medical applications.
ينتشر فطر ريشي (جانوديرما لوسيدوم ، عائلة جانوديرماسيا) في جميع أنحاء العالم، ويستخدم على نطاق واسع لاغراض غذائية وطبية عديدة. لذلك ، يلزم معرفة بعض الجوانب المتعلقة بالتركيب الكيميائى والنواحى السمية والأنشطة البيولوجية المتعلقة بهذا الفطر. من اجل ذلك، تهدف الدراسة الحالية إلى تحديد محتوى المركبات النشطة بيولوجيًا ودراسات السمية والأنشطة المضادة للبكتيريا/الفطريات للمستخلص الإيثانولى لفطر جانوديرما لوسيدوم (GL-EE). ، ولقد أشارنتائج التركيب الكيميائى لمسحوق ثمار الجانوديرما لوسيدوم إلى أن الألياف الخام والكربوهيدرات كانت أكبر المركبات (51.06 ± 2.42 و 36.17 ± 3.91٪ على التوالي) يليها البروتين الكلي (8.69 ± 0.69٪) والرماد (2.21 ± 0.14٪) والدهون الخام (1.87 ± 0.0.20٪). علاوة على ذلك ، أشار محتوى المركبات النشطة بيولوجيًا لـ GL-EE إلى أن التربينويدات كانت أكبر مركب (241.47 ± 20.72 مجم لينالول 100 جم -1) تليها السكريات (154.30 ± 19.06 مجم مكافئ نشا. 100 جم -1) ، الفينولات (49.98 ± 5.61 مجم مكافئ حمض الجاليك. 100 جم -1) ، ترايتيربينويدات (51.16 ± 6.49 مجم حمض أوروليك ، 100 جم -1) . علاوة على ذلك ، سجل GL-EE نشاطا مضادا للبكتيرا والفطريات. من ناحية أخرى ، تم تقييم دراسات السمية لـ GL-EE في الجرذان البيضاء باستخدام الطرق القياسية. تم إعطاء جرعات مختلفة (2000 ، 5000 مجم / كجممن وزن الجسم) من المستخلص عن طريق الفم للفئران وظل تحت المراقبة الدقيقة لمدة 10 أيام. لم تظهر بيانات دراسة السمية الحادة أي علامات وأعراض سمية عند كلتا الجرعتين (2000 مجم / كجم ، 5000 مجم / كجم منGl-EE ). والتى تمثلت فى عدم ظهور علامات اوأعراض مرضة أو وفيات. نتيجة لذلك ، يمكن أن يكون LD50 لـ Gl-EE أكبر من 5000 مجم / كجم من وزن الجسم. هذا يعني ان التحول البيولوجي الفعال وتخلص الجسم من هذا المنتج الطبيعي يتم في غضون فترة زمنية قصيرة. لذلك ، فإن الدراسة الحالية توصى بان مثل هذا المستخلص لفطر الجانوديرما لوسيدوم(GL-EE) يمكن استخدامه بشكل آمن في العديد من التطبيقات الغذائية والطبية المختلفة.
A. Elhassaneen, Yousif, E. Elkamisy, Abeer, R. Badawi, Asmaa, & Fathy, Naglaa. (2023). Evaluating the bioactive compounds content, toxicological aspects and antibacterial/antifungal activities of the reishi mushroom (Ganoderma lucidum) ethanol extract. مجلة کلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد, 20(20), 409-423. doi: 10.21608/pssrj.2023.184359.1217
MLA
Yousif A. Elhassaneen; Abeer E. Elkamisy; Asmaa R. Badawi; Naglaa Fathy. "Evaluating the bioactive compounds content, toxicological aspects and antibacterial/antifungal activities of the reishi mushroom (Ganoderma lucidum) ethanol extract", مجلة کلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد, 20, 20, 2023, 409-423. doi: 10.21608/pssrj.2023.184359.1217
HARVARD
A. Elhassaneen, Yousif, E. Elkamisy, Abeer, R. Badawi, Asmaa, Fathy, Naglaa. (2023). 'Evaluating the bioactive compounds content, toxicological aspects and antibacterial/antifungal activities of the reishi mushroom (Ganoderma lucidum) ethanol extract', مجلة کلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد, 20(20), pp. 409-423. doi: 10.21608/pssrj.2023.184359.1217
VANCOUVER
A. Elhassaneen, Yousif, E. Elkamisy, Abeer, R. Badawi, Asmaa, Fathy, Naglaa. Evaluating the bioactive compounds content, toxicological aspects and antibacterial/antifungal activities of the reishi mushroom (Ganoderma lucidum) ethanol extract. مجلة کلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد, 2023; 20(20): 409-423. doi: 10.21608/pssrj.2023.184359.1217