Alloxan induces hyperglycemia, hyperlipidemia and immune disturbances in rats: potential protective effects of a brown algae powder

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 قسم التغذية وعلوم الاطعمة - کلية الاقتصاد المنزلى - جامعة المنوفية

2 قسم الاقتصاد المنزلي - کلية التربية النوعية جامعة بورسعيد

3 قسم الاقتصاد المنزلي - كلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد

4 قسم الاقتصاد المنزلى - كلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد

المستخلص

Abstract: Diabetes mellitus (DM) is a condition in which the regulation of homeostasis of carbohydrate and lipid metabolism by insulin is improper. This research paper was designed to explore how brown algae (Sargassum subrepandum) powder (BAP) affect DM and its complications (hyperlipidemia and immune disturbances) that alloxan induces in rats. Thirty-six rats were distributed to two groups: (Group 1, 6 rats) received basal diet (BD) and the other (30 rats) received alloxan then distributed to five subgroups: group (2) received BD as a model control, and the four remaining groups received BD with 2.5, 5.0, 7.5 and 10 % BAP. By completing the trial (4 weeks), treatment of rats with alloxan, model control group, induced a significant (p≤0.01) rise in the concentration of serum glucose by 165.38% compared with the control group. Dietary intervention with BAP (2.5, 5.0, 7.5 and 10%) in rats for twenty-eight days resulted in a significant (p≤0.05) decline in serum glucose levels, recording 155.71, 137.08, 108.64 and 91.14% compared with the control group. The decrease rate in serum glucose was presented as a dose-dependent increase with the levels of BAP intervention. Also, BAE was effective in protecting against DM complications including serum lipid profile (TG, TC, HDL-c, LDL-c and VLDL-c) and serum immunological parameters (Alb and TNF-α). Thus, the study recommends using the powder of this alga to 10% in food, beverages, as well as dietary supplements.


يُعرَّف داء السكري بأنه حالة يتم فيها تنظيم استتباب الكربوهيدرات والتمثيل الغذائي للدهون بشكل غير صحيح بواسطة الأنسولين. صممت الدراسة الحالية لمعرفة تأثير مسحوق الطحالب البنية (Sargassum subrepandum) (BAP)  على DM والمضاعفات (فرط شحميات الدم والاضطرابات المناعية) التي يسببها الألوكسان في الجرذان ، وتم تقسيم ستة وثلاثون فأرًا إلى مجموعتين رئيسيتين ، المجموعة الأولى (المجموعة 1 ، 6 جرذان) لا تزال تتغذى على النظام الغذائي الأساسي (BD) والمجموعة الرئيسية الثانية (30 جرذًا) كانت مع الألوكسان ثم صنفت إلى خمس مجموعات فرعية على النحو التالي: المجموعة (2) ، تغذت على BD كعنصر تحكم نموذجي ، و مجموعات (3 و 4 و 5 و 6) تغذى على BD تحتوي على 2.5 و 5.0 و 7.5 و 10٪ من BAP على التوالي. في نهاية التجربة (4 أسابيع) أدت معاملة الجرذان بألوكسان ، مجموعة التحكم النموذجية إلى زيادة معنوية (p≤0.01) في تركيز الجلوكوز في الدم بنسبة 165.38٪ مقارنة بمجموعة التحكم العادية. أدى التدخل الغذائي مع BAP (2.5 و 5.0 و 7.5 و 10٪) في الجرذان لمدة 28 يومًا إلى انخفاض معنوي (p≤0.05) في مستويات الجلوكوز في الدم التي سجلت 155.71 و 137.08 و 108.64 و 91.14٪ مقارنة بمجموعة التحكم العادية ، على التوالى. أظهر معدل النقص في الجلوكوز في الدم زيادة تعتمد على الجرعة مع مستويات تدخل BAP. أيضًا ، كان BAE فعالًا في الحماية من مضاعفات DM بما في ذلك تحليل الدهون في الدم (TG ، TC ، HDL-c ، LDL-c ، VLDL-c والمعلمات المناعية في الدم Alb ،.TNF- α لذلك ، أوصينا بمثل مسحوق الطحالب هذا بتركيزات تصل إلى 10٪ ليتم تضمينه في وجباتنا الغذائية اليومية والمشروبات والمكملات الغذائية.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية