Cholesterol-lowering effects of Ginkgo biloba leaves or cassia tora seeds on hypercholesterolemic

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 قسم الاقتصاد المنزلى، كلية التربية النوعية، جامعة بورسعيد

2 قسم التغذية وعلوم الاطعمة - کلية الاقتصاد المنزلى - جامعة حلوان

3 قسم الاقتصاد المنزلي - كلية التربية النوعية -جامعة بور سعيد

المستخلص

This study looked at how Ginkgo biloba leaves (GB) and Cassia tora seeds affected hypercholesterolemic rats lipid profiles for eight weeks. Thirty six adult male rats were divided into two main groups. The first main group    (six rats) were fed a regular diet and used (as -ve control group). The second main group of 30 rats, fed on a high-cholesterol diet to induce hypercholesterolemia for 7 weeks, then was divided into five subgroups as follows: Subgroup (1) was fed a high-cholesterol diet and used as a positive control group. Subgroup (2 and 3) were given high-cholesterol diets that included supplements of 5% and 10% Gb leaves powder, respectively. Subgroup (4 and 5) were given high-cholesterol diets that included supplements of 5% and 10% powder from C. tora seeds, respectively. According to the obtained findings, liver enzymes, kidney functions and lipid profile were found to be significantly decreased (P≤0.05) while, HDL-C was noticeably increased by Gb leaves or C. tora seeds at the tested levels as compared to the positive control group. Furthermore, significantly increased in antioxidant enzymes (SOD and CAT) while, a decrease in MDA by Gb leaves or C. tora seeds supplementation at the tested levels in hypercholesterolemic rats. In conclusion that Gb leaves or C. tora seeds significantly reduced cholesterol levels while also improved liver enzymes, kidney functions and antioxidant enzyme. Therefore, Gb leaves or C. tora seeds may be recommended for hypercholesterolemic patients.


اجريت هذه الدراسة لمعرفة تأثير اوراق الجنكة وبذور السينا على  مستويات الدهون فى الفئران التي تعاني من فرط الكوليسترول لمدة 8 أسابيع. تم تقسيم ستة وثلاثين فأرا من ذكور الفئران إلى مجموعتين رئيسيتين. المجموعة الرئيسية الأولى (6 فئران) تم تغذيتها على النظام الغذائي الأساسي (كمجموعة ضابطة سالبة). المجموعة الرئيسية الثانية (30 فأرًا) تم تغذيتها على نظام غذائي مرتفع الكوليسترول لإحداث فرط كوليسترول بالدم لمدة سبع أسابيع ثم تم تقسيمهم الي خمس مجموعات على النحو التالي: المجموعة الفرعية (1) تم تغذيتها على نظام غذائي مرتفع الكوليسترول (كمجموعة ضابطة موجبة). المجموعة الفرعية (2 و3) تم تغذيتهم على نظام غذائي مرتفع الكوليسترول مضاف إليه 5% و10% من مسحوق اوراق الجنكة على التوالي. المجموعة الفرعية (4 و5) تم تغذيتهم على نظام غذائي مرتفع الكوليسترول مضاف إليه 5 % و10% من مسحوق بذور السينا على التوالي. أظهرت النتائج حدوث تحسنا في انزيمات الكبد ووظائف الكلى ، كما لُوحظ ارتفاع الكوليسترول الجيد باستخدام اوراق الجنكة او بذور السينا عند المستويات المختبرة مقارنة بالمجموعة الضابطة الموجبة. علاوة على ذلك ، زادت بشكل ملحوظ الإنزيمات المضادة للأكسدة (SOD ، CAT) بينما انخفض مستوى MDA عند إضافة اوراق الجنكة وبذور السينا عند المستويات المختبرة للفئران المصابة بإرتفاع كوليسترول الدم. يمكن الاستنتاج أن اوراق الجنكة وبذور السينا لها تأثير ملحوظ في تقليل مستوى الكوليسترول بالدم وتحسين انزيمات الكبد ووظائف الكلى والإنزيمات المضادة للأكسدة .لذلك يمكن ان  يُوصى باستخدام اوراق الجنكة وبذور السينا لمرضى ارتفاع الكوليسترول بالدم.
 

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية