Bioactive compounds content and antioxidant activity in selected plant parts from food processing by-products

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 قسم التغذية وعلوم الاطعمة - کلية الاقتصاد المنزلى - جامعة المنوفية

2 قسم الاقتصاد المنزلي - کلية التربية النوعية جامعة بورسعيد

3 قسم الاقتصاد المنزلي - كلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد

4 قسم الاقتصاد المنزلى - كلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد

المستخلص

The current work aims to determine the bioactive compounds and antioxidant activity of plant parts from food processing by-products (orange peel powder, OPP, eggplant peel powder, EPP, and tomato pomace powder, TPP). Data of proximate chemical composition of the selected plant parts powder indicated that the moisture content was ranged 6.55 to 7.92%, total protein ranged 2.53 to5.42%, crude fat ranged 1.86 to 2.91, crude fiber ranged18.86 to 21.98, ash content ranged 1.87 to 3.94, and carbohydrates content ranged 62.36 to 65.40%. The TPP was recorded the highest content of protein while the highest values of crude fat, fiber and ash were recorded for OPP, OPP, EPP and EPP respectively. Also, TPP recorded the highest WHC followed by OPP, Mix and EPP, respectively.  Furthermore, bioactive compounds content of the selected plant parts indicated that the total phenolics was ranged 754.65 to 989.67 mg EGA/100 g, total carotenoids content was ranged 202.65  to 369.56 mg/100g and The OPP was recorded the highest content of total carotenoids while EPP recorded the highest values of total phenolics. The samples also recorded several very high biological activities which include antioxidant and scavenging of free radicals (ROO-) activities. When all selected food processing by-products were taken in the statistical analysis, there was a positive and highly significant (r2= 0.799 to 0.8631, p< 0.05) relationship between total phenolics content and antioxidant activities. Also, the same behavior was recorded for the total carotenoids and AA. Such important biological effects could play important roles in strategies to combat/treat many diseases including obesity which oxidative stress is one of the mechanisms for its occurrence. Therefore, the present study recommended like of such plant parts powder to be included in our daily diets, drinks, food supplementation and pharmacological formulae.


يهدف العمل الحالي إلى تحديد المركبات النشطة بيولوجيا ونشاط مضادات الأكسدة لأجزاء النبات من منتجات التصنيع الغذائي الثانوية (مسحوق قشر البرتقال، OPP، مسحوق قشر الباذنجان، EPP، ومسحوق ثفل الطماطم، (TPP أشارت بيانات التركيب الكيميائي التقريبي لمسحوق الأجزاء النباتية المختارة إلى أن محتوى الرطوبة تراوح بين 6.55 إلى 7.92%، البروتين الكلي تراوح بين 2.53 إلى 5.42%، الدهن الخام تراوح بين 1.86 إلى 2.91، الألياف الخام تراوح بين 18.86 إلى 21.98، محتوى الرماد تراوح 1.87 إلى 3.94، وتراوحت نسبة الكربوهيدرات بين 62.36 إلى 65.40%. تم تسجيل أعلى محتوى من البروتين لـ TPP بينما تم تسجيل أعلى قيم للدهون الخام والألياف والرماد لكل من OPP وOPP وEPP وEPP على التوالي. كما سجلت TPP أعلى WHC تليها OPP وMix وEPP على التوالي. علاوة على ذلك، أشار محتوى المركبات النشطة بيولوجيًا في أجزاء النبات المختارة إلى أن إجمالي الفينولات تراوح بين 754.65 إلى 989.67 ملجم EGA/100 جرام، وتراوح إجمالي محتوى الكاروتينات من 202.65 إلى 369.56 ملجم/100 جرام، وسجل OPP أعلى محتوى من إجمالي الكاروتينات بينما EPP. سجلت أعلى القيم للفينولات الكلية. سجلت العينات أيضًا العديد من الأنشطة البيولوجية العالية جدًا والتي تشمل أنشطة مضادات الأكسدة وتفكيك الجذور الحرة (ROO-). عندما تم أخذ جميع المنتجات الثانوية المختارة لتجهيز الأغذية في التحليل الإحصائي، كانت هناك علاقة إيجابية وعالية الأهمية (r2= 0.799) إلى 0.8631، (p<0.05) بين إجمالي محتوى الفينولات وأنشطة مضادات الأكسدة. كما تم تسجيل نفس السلوك لمجموع الكاروتينات والأحماض الأمينية. مثل هذه التأثيرات البيولوجية المهمة يمكن أن تلعب أدوارًا مهمة في استراتيجيات مكافحة/علاج العديد من الأمراض بما في ذلك السمنة التي يعد الإجهاد التأكسدي أحد آليات حدوثها

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية