نوع المستند : المقالة الأصلية
المؤلفون
1
قسم التغذية وعلوم الاطعمة - کلية الاقتصاد المنزلى - جامعة المنوفية
2
قسم الاقتصاد المنزلى، کلية التربية النوعية، جامعة بورسعيد
3
قسم الاقتصاد المنزلي - کلية التربية النوعية - جامعة بورسعيد
المستخلص
Abstract: The goal of this research is to evaluate the antioxidant activity and quantity of bioactive components in extracts from brown algae (Sargassum subrepandum). According to information relating to the elements included in brown algae powder, the greatest ingredient (54.91 g/100 g) was found to be carbohydrates, which were followed in size by ash (20.67 g/100 g), crude fiber (9.02 g/100 g), total protein (6.09 g/100 g), and crude fat (1.08 g/100 g). Additionally, the bioactive chemical composition of the brown algae extracts showed that the greatest element in all of the extracts was polysaccharides, which were followed in order by polyphenols, triterpenoids, tannins, flavonoids, carotenoids, kaempherol, and anthocyanins. Compared to the other extracts (hexane and aquatic), the ethanol extract of brown algae showed a greater concentration of all assessed bioactive components. A number of highly significant biological activities were also detected in the various extracts of brown algae specimens, especially the ethanolic ones. These activities included antioxidant capacity, scavenging of free radicals (Peroxyl radical, ROO-), and suppression of low density lipoprotein oxidation (anti-atherosclerotic). These significant biological impacts may have a significant impact on methods for preventing, treating, and battling a variety of illnesses, particularly those for which oxidative stress is a component of the underlying causes, like cancer, diabetes, obesity, atherosclerosis, cardiovascular disease, and aging-related disorders. As a result, the current research has suggested that brown algae extracts be added to our regular meals, beverages, dietary supplements, and pharmaceutical preparations.
تهدف الدراسة الحالية إلى تحديد محتوى المركبات النشطة بيولوجيا وفعاليتها المضادة للأكسدة في مستخلصات الطحالب البنية. (Sargassum subrepandum) أشارت بيانات التركيب الكيميائى لمسحوق الطحالب البنية إلى أن الكربوهيدرات كانت أكبر المركبات (54.91 جم / 100 جم)، يليه الرماد (20.67 جم / 100 جم)، والألياف الخام (9.02 جم / 100 جم)، والبروتين الكلي (6.09). جم/100 جم)، والدهون الخام (1.08 جم/100 جم .( كما أشار محتوى المركبات النشطة بيولوجيا لمستخلصات الطحالب البنية إلى أن السكريات العديدة كانت أكبر نسبة لمركب في جميع المستخلصات تليها البوليفينول، التراي تيربينويدات، التانينات، الفلافونويدات، الكاروتينات، الكايمفيرول والأنثوسيانين على التوالي. سجل مستخلص الإيثانول للطحالب البنية محتوى أعلى من جميع المكونات النشطة بيولوجيا التي تم اختبارها مقارنة بالمستخلصات الأخرى (المائية والهكسان) . كما سجلت المستخلصات المختلفة لعينات الطحالب البنية وخاصة الإيثانولية عدة أنشطة بيولوجية عالية جدًا والتي تشمل نشاط مضادات الأكسدة ونشاط الكسحى للجذور الحرة (جذر البيروكسيل، ROO- ) وتثبيط أكسدة البروتين الدهني منخفض الكثافة (مضاد لتصلب الشرايين). ولعل مثل هذه التأثيرات البيولوجية المهمة يمكن أن تلعب أدوارًا مهمة في استراتيجيات مكافحة / الوقاية / علاج العديد من الأمراض، خاصة تلك التي يكون الإجهاد التأكسدي أحد آليات حدوثها مثل السمنة والسكري والسرطان وتصلب الشرايين والقلب وأمراض الشيخوخة وما إلى ذلك. أوصت الدراسة الحالية بإدراج مستخلصات الطحالب البنية في نظامنا الغذائي اليومي والمشروبات والمكملات الغذائية والصيغ الدوائية
الكلمات الرئيسية
الموضوعات الرئيسية