نوع المستند : المقالة الأصلية
المؤلفون
1
قسم التغذية وعلوم الأطعمة، كلية الاقتصاد المنزلي، جامعة المنوفية
2
قسم التغذية وعلوم الأطعمة،كلية الاقتصاد المنزلي، جامعة المنوفية
3
قسم التغذية وعلوم الاطعمة، كليه الاقتصاد المنزلى جامعه المنوفيه
المستخلص
Rheumatoid arthritis is an inflammatory condition that mainly damages the synovial joint lining, resulting in bone erosion, irreversible cartilage loss, and occasionally permanent disability. This study looked at the biological activities and bioactive chemical content of frankincense powder (Boswellia serrata ) and how it affected rats with rheumatoid arthritis. The study was conducted on thirty adult rats were split up into five equal groups. The first group was the normal control group (n=6), and the remaining four groups (n=24, 6 rats in each group) were injected with 0.1 ml of Complete Freund’s Adjuvant (CFA) in the footpad of left hind paw for each animal, which was repeated 7 days later and became. Rheumatoid arthritis signs appeared after 14 days. The normal control group and the model control group obtained a base diet, while the other three rheumatoid arthritis groups obtained a base diet with 2.5, 5, and 7.5% frankincense powder daily for 28 days. Total phenolics, flavonoids, terpenoids, triterpenoids, and antioxidant activity of frankincense powder were determined. After the trial, the following parameters were measured: immunoglobulins, malondialdehyde, antinuclear antibodies, anti-cyclic citrullinated peptide antibodies, rheumatoid factor, C-reactive protein, erythrocyte sedimentation rate, creatine phosphokinase, glutathione peroxidase, and catalase. The results of the study indicated that the frankincense powder was rich in total phenolics, flavonoids, terpenoids, triterpenoids, and antioxidants. Frankincense powder treatment at 7.5% resulted in a significant (p≤0.05) reduction in Immunoglobulin (IGG) and C-reactive protein (CRP) by 11.28% and 46.42%, respectively, compared to the model control group. However, Glutathione peroxidase (GPX) was significantly (p≤0.05) increased in rheumatoid arthritis rats treated with 7.5% of frankincense powder by 85.71% compared to the model control group. These results suggested that frankincense exhibits antioxidant, scavenging, and anti-inflammatory effects on rheumatoid arthritis in rats.
التهاب المفاصل الروماتويدي هو اضطراب مناعي ذاتي يستهدف بطانة المفاصل الزليلية، مما يؤدي إلى تدمير الغضاريف، تآكل العظام، وأحيانًا الإعاقة الدائمة. هدفت الدراسة إلى تقييم تأثير اللبان المر على فئران مصابة بالتهاب المفاصل الروماتويدي. شملت الدراسة 25 فأرًا ذكرًا بالغًا أبيض اللون، قُسِّمَت إلى خمس مجموعات متساوية. المجموعة الأولى كانت الضابطة الطبيعية، بينما حُقِنَت المجموعات الأخرى بمادة مساعد فرويند الكامل في المفصل الأيمن، وكررت العملية بعد سبعة أيام. ظهرت علامات الالتهاب بعد 14 يومًا. تلقت المجموعة الضابطة الطبيعية والمجموعة الضابطة المصابة وجبات قياسية، بينما تلقت المجموعات المصابة الأخرى وجبات مضافًا إليها تركيزات من اللبان المر (2.5%، 5%، 7.5%). بعد 28 يومًا، أظهرت النتائج أن اللبان المر خفَّض مستويات الجلوبولين المناعي، المالوندالدهيد، الأجسام المضادة النووية، الأجسام المضادة للببتيد السيترولي الحلقي، عامل الروماتويد، بروتين C التفاعلي، معدل ترسيب الكريات الحمراء، وكرياتين فوسفو كينيز، مع رفع إنزيمي الجلوتاثيون بيروكسيداز والكتاليز مقارنةً بالمجموعة الضابطة المصابة. تُشير النتائج إلى خصائص اللبان المر المضادة للالتهابات والمسكنة للألم في تخفيف أعراض التهاب المفاصل الروماتويدي.
الكلمات الرئيسية
الموضوعات الرئيسية